29-03-2021 - admin

1 op de 3 ouders wordt door kinderen opgevoed over klimaat

‘Plastic soep’ staat bij mijn dochter op school hoog op de agenda. Als er één thema hot is, is het wel duurzaamheid. Iets wat ik alleen maar toejuich, want ze kunnen het niet vroeg genoeg leren. Sterker nog, Yasmine kijkt soms nog kritischer door haar duurzaamheidsbril dan wij. Haar “In bad gaan kost heel veel water” en “Heb je alweer zo veel plastic afval?” maken ons extra alert.

Dat het lijkt alsof onze kids ons opvoeden als het gaat om klimaat is niet alleen hier thuis ons het geval. Arla, dat sinds kort klimaatneutrale biologische zuivel produceert, deed onderzoek onder ruim 1.000 ouders van kinderen tussen 9 en 17 jaar. Daaruit bleek dat 70% van de kinderen beseft dat de keuzes die zij maken impact hebben op het klimaat. Bovendien wordt 31% van de ouders door hun kinderen aangesproken op hun gedrag als het gaat om het klimaat.

56% van de Nederlandse kinderen zich zorgen maakt over het klimaat. Bijna de helft van de kinderen is actief bezig met het verminderen van zijn of haar impact op het klimaat. Als ze hun ouders aanspreken gaat het over energieverbruik (bijvoorbeeld de verwarming lager zetten, de droger minder vaak gebruiken, etc.), het vervoermiddel dat we kiezen (de fiets pakken in plaats van de auto) en het voedsel dat we onnodig weggooien. En we luisteren netjes naar onze kids: 9 op de 10 ouders die aangesproken worden op hun gedrag maakt hierdoor vaker een klimaatvriendelijke keuze.

Bijna alle Nederlandse ouders (94%) geven aan dat zij de wereld zo goed mogelijk achter willen laten voor hun kinderen. Een grote meerderheid (80%) van de ouders staat ook meer stil bij het klimaat omdat ze kinderen hebben. En doen we genoeg om klimaatvriendelijk te leven? Zelf vindt 9 op de 10 ouders van wel. Maar onze kinderen zijn het hier niet mee eens: slechts 65% van de kinderen vindt dat hun ouders genoeg doen voor het klimaat.

Klaas en de klimaatbazen
Om inzicht te krijgen hoe kinderen over het klimaat denken en hoe zij een verschil maken, riep Arla 8 kinderen uit tot heuse ‘Klimaatbazen’. Presentator Klaas van der Eerden ging met deze kids (9-17 jaar) in gesprek over het klimaat, wat tot mooie wijsheden leidde. Hieronder de video.

De aanpak van Arla
Omdat Arla zo snel mogelijk iets wilt doen in de strijd tegen klimaatverandering, zijn alle biologische zuivelproducten van Arla nu klimaatneutraal. Dit betekent dat Arla de uitstoot van broeikasgassen voortdurend vermindert en de resterende uitstoot compenseert met de aanplant van bomen en de bescherming van regenwoud. “We moeten nu in actie komen. Door onze biologische zuivelproducten klimaatneutraal te maken, werken we aan een betere toekomst. Elke keuze maakt een verschil”, aldus Bas Padberg, managing director Arla Foods Nederland, België en Frankrijk.

Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

All rights reserved