04-01-2015 - admin

BETER EEN GOEDE BUUR DAN EEN AFVALHOARDER

Goede buur column

Naast de vuilcontainer staan de kerstbomen in rijen opgesteld. Afgetuigd en afgedankt na een maand vol feestvreugde. Met een beetje geluk staan er dozen en vuilniszakken met afgekeurde kerstcadeaus naast. De ware feesttijd voor de armoedzaaiers uit onze buurt is aangebroken.

Niet dat ze echt weinig bedeeld zijn hoor, die buren van mij. Ze wonen immers in een prima wijk, koophuis en dikke bak voor de deur. Rond middernacht veranderen ze echter in walkers. Tenminste, zo noemen ik en mijn vriend hen. Zetten wij op woensdagavond keurig ons grofvuil naast de container, komen zij uit alle hoeken en gaten tevoorschijn. Als zombies op hun prooi. Elke zak wordt ondersteboven gekeerd; niets bruikbaars zal verloren gaan.

Mijn overbuurvrouw spant als überwalker de kroon. Vanuit haar raam slaat ze gade wanneer een verse lading meuk wordt gedropt om er vervolgens als de kippen bij te zijn. Is de buit groot genoeg dan worden bevriende walkers geïnformeerd en vindt er een grootschalige afvalinspectie plaats onder Yasmine’s raam. Wat bruikbaar is, wordt in fiets- of boodschappentas geladen. Van gebarsten ovenschalen tot vergeelde lampenkappen, van afgragde tapijten tot kinderfietsjes met slechts één wiel. Nu, zo vlak na Sinterkerst, is het dubbel pret voor onze walkertjes, want af en toe zit er ook écht iets bruikbaars bij. Oh kom er eens kijken, wat ik naast de afvalbak vind..

Natuurlijk een mooi gegeven dat al die rommel zo toch een tweede leven krijgt. Al slaan die welgestelde buurtjes van mij er wel erg in door. Het heeft iets hoarderigs en net als in de serie lijkt de één de ander aan te steken. Geen porem natuurlijk, zo’n nachtelijke gathering bij de container. Bovendien vindt alles plaats rechtstreeks onder het raam van ons kleintje, die toch al zo licht slaapt.

Nee, niet het type buurtfeestje waar we op zitten te wachten, dus zet ik mijn spulletjes niet langer bij het puin. Aanstaande zaterdag verkoop ik alles netjes tijdens een dagje IJhallen. Wat de überwalker met haar hoarderhandeltje doet, vraag ik me nog af. Wedden dat ze komend weekend ook een kraam heeft?

Column afval

Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

All rights reserved