23-05-2014 - admin

ODE AAN BRITSE MODE

DE MODE VAN MARKS & SPENCER
Britse allure & nieuwe technieken

MARKS SPENCER FASHION TESSTED (4)

Het is één van de grootste warenhuizen van Engeland, maar zelfs mijn vader – al zo’n 30 jaar Engels leraar en elk jaar in Londen te vinden – wist niet precies waar Marks & Spencer nu zo groot in is. Welnu, na mijn Londen trip van afgelopen week, waarbij ik de nieuwste modecollecties te zien kreeg en een M&S filiaal van formaat – dat gelegen aan Oxford Street – bezocht, kon ik het hem haarfijn uitleggen. Oh en de nieuwste modetrends voor komend najaar heb ik hem ook maar alvast toevertrouwd…

MARKS SPENCER FASHION TESSTED (8)

Comeback
Even wat feitjes.. Marks & Spencer verkoopt naast modecollecties voor hem, haar en kids, allerhande ‘home’-producten en heeft een indrukwekkende, luxe foodafdeling (waar Victoria Beckham afgelopen week nog werd gespot) met een groot aandeel typisch Brits lekkers. In 2013 keerde M&S, na ruim tien jaar afwezigheid in Nederland, terug met een eigen winkel in Amsterdam, gevolgd door een filiaal in Den Haag eerder dit jaar.

MARKS SPENCER FASHION TESSTED (5)

Ayo Technology
De mode-afdeling van M&S aan de Kalverstraat is, toegegeven, ietwat beperkt, maar dat wordt in Den Haag ruimschoots gecompenseerd. Bovendien is het bedrijf erg geavanceerd wanneer het gaat om online shoppen (dus wat je in de winkels mist, vind je daar). Zo kun je de modestukken die je in de stores niet in de rekken vindt digitaal shoppen vanaf grote schermen met ‘virtual rails’, zoals ik afgelopen jaar toelichtte in een M&S instructievideo.

MARKS SPENCER FASHION TESSTED (3)

Lijnenspel
En qua mode heeft M&S heel wat in huis kan ik je na afgelopen week vertellen. De reguliere collectie is opgedeeld in verschillende lijnen, die stuk voor stuk inspelen op de laatste trends. In Simple Luxe draait het om ultra zachte stoffen, wijdvallende truien (om in te wonen) en vind je de chicste joggingbroek die regelrecht mijn kast in mag. Down Town richt zich met gestroomlijnde pakken en barok prints op de moderne working girl. Gentel Woman biedt pastelkleurige ensembles voor een op en top vrouwelijke uitstraling. Modernist trekt de color block trend, die we de afgelopen jaren veelvuldig hebben gezien, nog even door. Bij The Arts vinden meer experimentele prints en architectonische verhoudingen elkaar en over de gehele breedte van het M&S modespectrum staan layering, patterns, color en texture centraal voor komend najaar.

MARKS SPENCER FASHION TESSTED (7)

Ode aan Britse Mode
Fashion fanaten met een voorliefde voor Britse mode kunnen sinds enkele jaren hun hart ophalen bij de M&S Best of British collectie, waarin Britse technieken, pasvormen, materialen, kleuren en prints samen komen. Denk aan luxe tweeds, krijtstrepen, jaquard, double breasted colberts, trenchcoats en sixties jurken. Het resultaat: typisch Engelse, signature pieces van topkwaliteit, die niet voor niets tijdens de Londens Fashion Week werden geshowd.

MARKS SPENCER FASHION TESSTED (6)

Oog op de toekomst
Dat M&S graag vooruitloopt, blijkt niet alleen uit alle technische hoogstandjes in de winkels. Ook wat betreft ontwerptechnieken blijft de keten haar concurrentie telkens weer een stapje voor. Zo maakte ik tijdens de persdag kennis met jurken die je laten krimpen. Ja heus, “Koop een maat 40 en je ziet eruit als een maat 38!”, zei de persdame enthousiast waarna ze me uitlegde dat de truc ‘m zit in het stofgebruik; dankzij ingebouwde technieken word je lichaam volledig geshaped. Andere vernuftigheden zijn terug te vinden in de lingerie en beenmodesectie van M&S. Hier zijn bepaalde panty’s voorzien van extra warme zolen (tegen de vrieskou), anderen missen juist een teen (voor wanneer je een peeptoe aan wilt) en op veler verzoek werden varianten ontwikkeld zonder naad over je buik (geen lelijke lijnen meer). De lingerie, ook die ontworpen door Rosie Huntington-Whiteley is zoveel mogelijk naadloos en zo ongeveer alles heeft een shapewear werking.

MARKS SPENCER FASHION TESSTED (1)

Dat de Britse vrouw zo vaak bij M&S shopt, is geen toeval, al mag de kledingpresentatie in de Londense winkels hier en daar nog wat vlotter en moderner. Met de gloednieuwe store in Den Haag als voorbeeld is de boodschap voor de Nederlandse vrouw in ieder geval duidelijk. Bij M&S kom je voor betaalbare Britse mode met een on trend uitstraling, een al dan niet ingebouwd afslankend effect en draagcomfort dat elk seizoen weer een beetje toeneemt.

Modemama in Londen (1)

P.S. Oh en had ik al gezegd hoe knap de collectie voor kleine meisjes is..?

Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

All rights reserved