27-02-2021 - admin

Dé modetrends voor lente/zomer 2021

Met een handjevol fysieke shows en kleinschalige presentaties, maar vooral veel digitale catwalkshows, korte films en virtual reality collectie-introducties ging het er tijdens de modeweken afgelopen jaar behoorlijk anders aan toe. Terecht ook, zowel Covid als de noodzaak mode duurzamer te benaderen, hebben behoorlijk hun stempel gedrukt. En hoewel we het heus missen naar de fashion capitals af te reizen, ons op te doffen en front row de nieuwste designercreaties te aanschouwen, is het huidige alternatief voor fashion week zo slecht nog niet. Met nieuwe uitgangspunten, verbeterde technieken en duurzamere materialen zijn er ijzersterke collecties samengesteld met kleding bedoeld om lang mee te gaan. Want als er één trend de kroon spant in modeland is het dat we met z’n allen terug moeten naar een garderobe vol investment pieces en kledingstukken die een leven lang mee zouden moeten kunnen en eindeloos met elkaar gecombineerd kunnen worden. Vergeet het gehaaste tempo van elk half jaar, of erger nog bij elke nieuwe ‘drop’, een nieuwe look. We nemen afscheid van ‘fast fashion’, maar we laten ons uiteraard graag inspireren door wat de Italiaanse modegoden voorstellen voor komend seizoen. Want hoe gaat het leven er straks uit zien aan de andere kant, als we de lockdown achter ons laten en onze joggingpakken inruilen voor wat flamboyanters? Voor il Giornale schreef ik over dé modetrends uit de laars voor het komende seizoen.

Comfort (inpakken)
Dat we massaal vanuit huis werken heeft de nieuwe collecties zeker beïnvloed. Voor een groot deel van de collecties geldt dat pasvormen losser zijn met meer volume. Dressing down staat centraal. Stoffen zijn zacht en beschermend en ‘selfcare’ is zelfs in de mode een sleutelwoord. Deze easy to wear kleding om eindeloos in te cocoonen zagen we onder meer terug in de breisels (crochet-jurken) van Bottega Veneta, waarbij Italiaans vakmanschap centraal stond. Niets dan comfort bovendien bij Valentino’s maxi jurken met betoverende bloemenprints. En laten we vooral Missoni niet overslaan, een huis waar comfy kleding altijd de basis geweest en waar de zomer wordt gevierd met midirokken, hoge splitten, wijde pijpen en strapless tops. Je veilig inpakken stond tot slot centraal bij Prada, waar de collectie gebouwd was rond klokrokken en de “clutch coat”; een soort cape meets security blanket.

Herontdekt
Dat je je eigen kast oneindig kunt blijven herontdekken is iets wat Alessandro Michele lijkt te willen beandrukken met spring/summer collectie voor Gucci. De excentrieke vintage inspired look, die hij in 2015 introduceerde, is de afgelopen jaren vrijwel onveranderd gebleven. Ook deze zomer ben je nog on point in een gerecyclede plooirok, sportieve track jack, oversized bril, loafers en baret. Door je oma’s verkleedkist rollen maakt nog altijd Gucci’s tijdloze look. Niet zo’n kist voor handen? Er zijn steeds meer iniatieven om (designer)kleding te huren.

Flamboyant (uitpakken)
Na een crisis wordt mode vaak extra uitbundig, iets wat we bij Versace en Dolce & Gabbana duidelijk zagen. Versace’s collectie geïnspireerd door de onderwaterwereld was er beslist geen om in thuis te blijven. Drukke zeesterren prints, felle kleurencombinaties, rokken met ruches, bralettes, gekke brillen en in het oog springende tassen. Dressing up is key! En aan de plus size modellen, die in de show liepen, te zien snapt Donatella gelukkg dat we niet allemaal met size zero de lockdown uit komen. Ook Dolce & Gabbana’s patchwork collectie (dé manier om deadstock, oftewel restanten van oude collecties toch nog te gebruiken) straalde één en al positiviteit en optimisme uit. Eerlijk is eerlijk, na het zien van deze uitbundige creaties is dat joggingpak lang niet zo uitnodigend meer. We krijgen zin om uit te pakken, van alles uit onze kast trekken en met elkaar te mixen & matchen. Voor alles wat ons post pandemic te wachten staat. En tot die tijd om ons rondje park als catwalk te zien, de show te stelen in elke opkomende Zoom meeting en onze woonkamer in een disco te veranderen. Iets om naar uit te kijken.

Meer fashion, beauty en lifestylenieuws uit Italië lees je in de nieuwste editie van il giornale.

Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

All rights reserved