11-06-2021 - admin

Dit is waarom thuiswerken ideaal is

Op mijn 23ste schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel en begon ik voor mezelf. Na zo’n anderhalf jaar in dienst te hebben gewerkt bij een uitgever besloot ik de gok te wagen als ZZP’er. Inmiddels ben ik zo’n twaalf jaar zelfstandig, waarvan ik het grootste deel thuis heb gewerkt. Sinds Rona is er voor mij qua werkvorm dus niet gek veel veranderd. Het nieuwe normaal was voor mij altijd al de norm. Tuurlijk, ik heb ook wel eens dagen bij opdrachtgevers gezeten en uiteraard was ik voorheen veel vaker op pad voor events, shows, openingen en lanceringen, maar het echte werken deed en doe ik nog steeds thuis. Wanneer ik me moet concentreren en er serieuze teksten geschreven moeten worden.

Thuiswerken heeft wat mij betreft meer voordelen dan nadelen. Geen ruis op de werkvloer en niet continu gestoord worden betekent dat ik mega productief ben. Gewoon in mijn pyjama achter mijn bureau kunnen kruipen, ’s middags ruim de tijd  kunnen nemen om Billie uit te laten, geen reistijd (geen file, geen milieuvervuiling), wat langer in bed blijven liggen en wat later beginnen als het zo uitkomt, tussendoor wasjes kunnen draaien, een verse lunch kunnen maken en mijn eigen koffie kunnen drinken. Zeker als de koffie op kantoor een bedenkelijke reputatie heeft een heel groot voordeel. Je kunt lekker je eigen koffie kopen, en bent niet afhankelijk van wat het apparaat op kantoor voor je inschenkt. Thuis je favoriete Dolce Gusto kunnen drinken, maakt je kantoor aan huis nog nét even aantrekkelijker.

En uiteraard is het gezellig en noodzakelijk om af en toe even met een collega te kunnen kletsen en sparren. Het is goed om even in een andere omgeving te zijn. En een reden hebben om je leuk aan te kleden en de deur uit te gaan, voorkomt dat alles in één grote sleur belandt. Bovendien is thuiswerken niet voor iedereen ideaal. Je moet wel een beetje gedisciplineerd zijn en niet elk half uur naar de koelkast lopen of muziek en of TV op de achtergrond aan zetten. De grens van weten wanneer je écht aan het werk moet, maar ook die van wanneer het tijd is om te ontspannen, is thuis behoorlijk vervaagd. En wellicht heb je huisgenoten, kinderen of thuiswerkende partners die een stoorzender vormen.

Maar wat mij betreft is thuiswerken een blessing. Hopelijk kun jij met jouw werk ook de juiste balans vinden en zo de rust van thuis en het sociale aspect van kantoor en collega’s combineren.

 

 

 

 

 

Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

All rights reserved