26-11-2021 - admin

Goed verzekerd? Weet je het zeker?

Medische kosten kunnen zonder dat je het echt in de gaten hebt flink oplopen. Een paar behandelingen fysiotherapie kunnen al flink in de papieren lopen. Laat je nog een paar keer bloed prikken en zit je net iets te lang bij de mondhygiëniste dan regent het zorgafschrijvingen. En wanneer het jaar dan bijna om is, heb je ben je nét over je eigen risico heen. Welkom in de wereld van de zorgverzekeringen.

Ik zit al jaren bij dezelfde zorgverzekeraar en heb geen idee of ik er goed aan doe. Want hoe weet je nu zeker dat je goed verzekerd bent? Dat je niet onverwachts torenhoge rekeningen gepresenteerd krijgt of minimale vergoedingen ontvangt voor (voor jou) essentiële zorg.

Basisverzekering

Gelukkig zijn er bepaalde medische kosten waar je je eigenlijk nooit zorgen over hoeft te maken. Iedere Nederlander is namelijk verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Vanuit dit basispakket worden de meest basic kosten, de zaken waar niemand door in de financiële problemen zou mogen komen, netjes vergoed.

In het basispakket vind je bijvoorbeeld de huisarts. Hier kun je altijd naartoe, met de garantie dat je er niet zelf voor hoeft te betalen. Belangrijk, want je huisarts is eigenlijk bij al je medische klachten je eerste aanspreekpunt. Er mag geen financiële belemmering zijn om hier een afspraak bij te maken.

Je huisarts kan vervolgens goed bepalen of er aanvullende onderzoeken of bezoekjes aan een specialist of zelfs een opname in het ziekenhuis nodig is. Ook deze vallen in het basispakket en hoef je dus niet in het geheel zelf te betalen. Wel geldt voor een deel van deze kosten een eigen risico. De eerste 385 euro aan kosten die je maakt, betaal je zelf. Dat kun je bij de meeste verzekeraars ook verspreid over het hele jaar doen, zodat je niet in één keer met een hoge rekening geconfronteerd wordt.

Zorgverzekeraar vergelijker

Er zijn ook best wat medische kosten die niet verzekerd worden door het basispakket. Hier kun je je aanvullend tegen verzekeren. Er zijn tal van aanvullende verzekeringen, en de dekking tussen deze pakketten kan sterk verschillen. Daarom is het zaak ze onderling goed te vergelijken, en de voor jou beste zorgverzekering uit te kiezen.

Heb je geregeld behoefte aan fysiotherapie? Probeer dan in te schatten hoeveel behandelingen je per jaar ongeveer nodig hebt, en zoek een pakket dat daarbij aansluit. Ook bezoekjes aan de tandarts moet je op deze manier verzekeren, net als eventuele orthodontie voor je kinderen of jezelf.

Het is lastig, maar door een beetje na te denken over welke kosten op je pad zouden kunnen komen, kun je doorgaans de beste verzekering kiezen. Gebruik je nooit fysiotherapie? Dan kun je geld besparen en kiezen voor een verzekering die deze kosten niet vergoedt. Dat levert je een lagere premie op, maar tegelijk ook het risico dat je een eventueel toch noodzakelijke behandeling zelf zal moeten afrekenen.

Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

All rights reserved