12-11-2019 - admin

IK HEB SLAAPTEKORT WANT IK SLAAP TE KORT

Op social media lijkt er, zoals bij de meesten, niks aan de hand, maar mijn familie, beste vriendinnen en mensen in mijn directe omgeving weten dat ik al een paar jaar heel erg struggle, met slaap. Ongeveer sinds de geboorte van Yasmine is slaap een issue geworden. Zoals bij elke jonge moeder raakte mijn slaap het eerste jaar flink ontregeld, maar eigenlijk is het sindsdien niet meer goed gekomen. Sterker nog, slaap is alleen maar nog meer een uitdaging geworden (en dan heb ik het niet over af en toe een keer een slechte nacht).

Na Yasmine’s geboorte werd de relatie tussen mij en haar vader steeds moeizamer, wat uiteraard voor spanning zorgde. Ik begon slechter te slapen. Na ongeveer een jaar besloten we niet samen verder te gaan, maar woonden nog wel twee jaar in hetzelfde huis. Een ongezonde leefsituatie met als gevolg: nog meer spanning en stress, waardoor mijn slaap nóg grilliger werd. En juist toen ik dacht dat ik niet slechter kon slapen, kwam er eind 2017 een nieuwe, allesverwoestende toxic relatie van een jaar bovenop, waardoor ik dag en nacht stijf van de stress stond en letterlijk niet meer “uit” ging. Zelfs als ik nachten had overgeslagen, doodop en compleet uitgeput was, viel ik nog niet in slaap. Eens in de zoveel tijd had ik een goede nacht en kon ik de wereld aan, maar de meeste dagen liep ik op mijn tandvlees en sleepte ik mezelf door de dag heen. Een ander had een burn out gekregen of was depressief geworden, bij mij ging alles in mijn slaap zitten.

En ik schrijf dit wel in de verleden tijd, maar inmiddels bijna twee jaar verder is mijn slaap nog altijd dagelijks mijn grootste uitdaging. Ik grijp alles aan en probeer alles uit om verder te komen, maar er zit nog geen enkele verbetering in. De lijst van dingen die ik de afgelopen periode geprobeerd heb, is oneindig. Van ziekenhuisonderzoek in het Slotervaart tot cognitieve gedragstherapie bij Slaapmakend. Van hypnotherapie, EMDR, osteopathie en chiropractie tot energetic healing en een Asyra Pro Bio-Energetische Test. Van haptonomie tot acupunctuur. Van psycholoog tot psychiater naar een psychosomatisch fysiotherapeut. Van warme melk en alle mogelijke varianten kruiden/slaapthee tot Vodka shotjes en Droomsap. Van homeopathische korrels mercurius (voor onder je tong) en magnesium tot melatonine en valeriaan. Van Mirtazipine tot Temazepam. Van yoga (Nidra) tot zenmeditatie. Van Calm en BreatheEasyFree tot Headspace. Van een opgeruimdere slaapkamer en geen tv, laptop of telefoon in bed tot een compleet gerenoveerde bedroom (incl. gloednieuw bed) en kristallen op mijn nachtkastje en niet veel  later een spijkermat in mijn bed. Om totaal radeloos en moedeloos van te worden. Nooit gedacht dat een basisbehoefte als slaap zo’n enorme uitdaging zou kunnen worden en dat het leven zo’n enorm zware uitputtingsslag zou kunnen zijn als het nu voor mij is geworden. De kunst zit ‘m in het loslaten, accepteren. Maar het probleem lijkt zo diepgeworteld dat ik er niet eens meer bij kan en dus niet weet hoe ik er niét mee bezig kan zijn.

Maar we geven uiteraard niet op en ergens moet er een keer een knop omgaan, waardoor slaap langzaam maar zeker weer vanzelfsprekend wordt. De komende tijd ga ik in ieder geval de Somnox slaaprobot uitproberen. Een soort kussen dat de ademhaling nabootst, waardoor je, als je dit tegen je aanhoudt, je ademhaling kunt synchroniseren, rustiger wordt en makkelijker in slaap zou moeten vallen. De reviews over dit product zijn positief, dus ik heb goede hoop. Als ik over een tijdje een goed beeld heb van de Somnox en weet wat het voor mij heeft gebracht, deel ik ook mijn ervaring hier op mijn site.

 

 

Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

All rights reserved