27-10-2014 - admin

LESJE BRILLENGESCHIEDENIS

Specsavers Voucher
Ben jij wel toe aan een nieuw montuur? En wil je de designerbrillen van Specsavers eens uitproberen? Ter ere van de Spijkers en Spijkers collectie lancering mag ik één waardebon weggeven voor een nieuwe bril inclusief standaard enkelvoudige glazen. Deelnemen aan deze winactie? Stuur een mailtje naar info@tessted.com o.v.v. Spijkers en Spijkers voor Specsavers. De winnaar krijgt eind december bericht.

IMG_0013

Als tweejarig meisje kreeg ik al een brilletje en vanaf mijn vijftiende draag ik afwisselend contactlenzen of een bril. Een visueel steuntje in de rug om alles wat beter gade te kunnen slaan, is voor mij dus de normaalste zaak van de wereld. Toch heeft de mensheid nog lang genoeg zonder moeten doen. In de dertiende eeuw werd de bril ontdekt. Briltypen als de monocle, de pince-nez en de lorgnet maakten hun intrede. Geslepen glazen om met je oog vast te klemmen, aan een koordje (nu overigens weer hip) of op een stokje; erg praktisch was het nog niet. Pas rond 1800 begon de bril meer op die van nu te lijken. Monturen van brons en ijzers met poten voor achter de oren en neusvleugels van leer. TESSTED EYEWEAR

Pas echt interessant wordt het wanneer brillen meer gaan inspelen op uiterlijk vertoon en trends. Kleine, rondje glaasjes in de jaren twintig en dertig. De introductie van de cateye, ofwel vlinderbril, in de jaren veertig en vijftig. De clubmaster monturen (donker van boven, licht van onder) in de jaren zestig. Grote, ronder gevormde brillen in de jaren zeventig. De voorlopers van de pilotenbril in de jaren tachtig. Verfijnder, transparante monturen in de jaren negentig. Rechthoekige brillen met donker montuur in 2000 en inmiddels zijn alle stijlen en trends door elkaar te zien (vooral op het gebied van zonnebrillen is de sky the limit en worden de monturen met de dag opzienbarender). Welk montuur je het best kunt kiezen, hangt natuurlijk ook niet alleen af van de trends, maar voor een groot deel ook van je gezichtsvorm (waarover binnenkort meer).1.

Tof aan de brillen van nu is dat ze zo ontzettend gedetailleerd zijn. Op subtiele wijze kunnen er allerlei trends en invloeden in verwerkt zijn. Zoals ook bij de nieuwe Specsavers brillencollectie van Spijkers en Spijkers. Het ontwerpduo paste allerlei designverwijzingen toe. Van hun zo geliefde jaren twintig tijdperk met zijn art deco invloeden tot geometrische vormen en het modernisme.

1.

Voor de nieuwe serie ontwerpen is gespeeld met prints (de polka dot komt voorbij), materialen (onder meer hout en marmer) en structuren (subtiele metalen accenten op de pootjes). Onderdelen van een bril die je misschien pas ziet wanneer je er langer naar kijkt en die een bril daarmee des te interessanter maken.

SenS

Binnenkort meer over de nieuwe Spijkers en Spijkers monturen; onder meer mijn favoriete en vijf brillen gematcht bij vijf van mijn najaarslooks.

Beeld: Eyewear (boek), Specsavers en Tessted

– deze post is tot stand gekomen in samenwerking met Specsavers –

Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

All rights reserved