25-04-2019 - admin

24 UUR IN HELSINKI

Wie mij goed kent, weet dat ik een soort ekster ben wanneer het op sieraden, maar vooral oorbellen, aan komt. Toen Finse juwelenlabel Lapponia me onlangs uitnodigde voor een bezoek aan hun hoofdkantoor en fabriek in Helsinki hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Met een gezellig en zeer divers persgezelschap vliegen we op zondagavond 14 april richting Finland (mijn eerste bezoek aan het land). Bij aankomst een slaapmutsje in de bar van het hotel en de volgende ochtend uitgerust richting Lapponia HQ (de ateliers, de fabriek, de marketing en communicatie, alles onder één dak).

 

Mijn eerste keer in Helsinki (hier met Carolien Marie Elisabeth Karthaus-Spoor)

De Lapponia dames vertellen over de heritage van het merk, dat in 1960 werd opgericht. Zo zat het label in de jaren zeventig in de lift nadat Princess Leia uit Star Wars één van de – inmiddels iconisch – kettingen (de Planetoid Valleys ketting) van het merk in de film droeg.

De Planetoid Valleys ketting, te zien in Star Wars

Inmiddels is het sieradenmerk internationaal gevestigd en wereldwijd in meer dan 30 landen verkrijgbaar. Klinkende namen, van David Hasselhoff tot Nicki Minaj, worden met de sieraden gespot en ondertussen groeit Lapponia gestaag verder.

De sieraden die traditioneel en eigentijds verenigen, zijn niet bedoeld als ‘something voor everybody’ maar als ‘everything to somebody’, zo legt de dame uit. En nadat we even later in de fabriek zien hoeveel vakmanschap en ambacht er bij de productie van de sieraden komt kijken, spreekt dat motto boekdelen. In de fabriek, die een jaar geleden werd geopend, zien we hoe de Lapponia werknemers vol overgave, deskundigheid en oog voor detail te werk gaan (een ketting zoals de Platenoid Valleys necklace hierboven gaat in de productie langs 16 vakmensen).

Één van de campagnebeelden van de nieuwste collectie

Onder hun begeleiding mogen we zelfs eigenhandig een zilveren ringetje voor onszelf smeden, waar we zo 3 uur mee bezig zijn (en dan nog zag het eindproduct er bij lange na niet uit om door een ringetje te halen). Het vakmanschap dat daarbij komt kijken, liegt er niet om. We doen een aardige poging en dragen de klus daarna gauw weer over aan de professionals.

In de Lapponia fabriek

Alle Lapponia juwelen zijn handgemaakt van gerecycled goud en zilver. De laatste productietechnieken worden hier gecombineerd met jarenlange ervaring en ambacht.

En dat valt aan elk uniek sieraad weer af te zien. De nieuwe collectie (zie hierboven) gecreëerd door designer Björn Weckström met veel gouden stukken geïnspireerd door de ruige Noorse natuur is er één om hebberig van te worden. Klassiek maar tegelijkertijd bijzonder eigenzinnig. Zoveel heritage, zo veel ambacht; Lapponia heeft een Storytelling waar je ‘u’ tegen zegt een aan almaar groeiende fanbase, waar je mij sinds half april ook toe mag rekenen.

Voor het St. George Hotel in Helsinki. Thanks Lapponia for having us!

Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

All rights reserved