19-06-2013 - admin

SCHOT IN DE ROOS

NOT_0347.683x1024

Jarenlang vervloekt en bespot, maar de Schotse ruit is terug in het modebeeld. En hoe! Vergeet die doedelzakspelers- en schoolmeisjeslook; dit seizoen heeft de ruit alles te maken met grunge. Grunge 2.0 welteverstaan, want ook deze jaren negentig stroming is alweer aan een tweede levensloop begonnen.

Verfijnde grunge
Gingen we in de nineties vooral voor een stoere, nonchalante look met veel denim en XL houthakkers overhemden met ruitprint; deze zomer heeft dat geruite shirt een elegant, verfijnd tintje gekregen.

Met de ruit naar voren
Zo presenteerde Dries van Noten (ontwerper van de mooiste collectie van het hele SS2013 seizoen) de Schotse ruit op luchtig, transparant voile. Zijn modellen droegen verschillende ruiten gelaagd over elkaar, gecombineerd met items voorzien van vervaagde bloemenprints. Hij paste de ruit toe op mouwloze tops, T-shirts en rokken; stuk voor stuk ‘cool’ maar toch sierlijk.

Wel Schots, niet scheef
Dat we dit Van Noten virus massaal hebben overgekregen, mag duidelijk zijn. De transparante tartan bloesjes zijn niet aan te slepen (er komt flink Schot in, zullen we maar zeggen). Stiekem draag ik die van mij af en toe nog op z’n jaren negentigs; geknoopt om mijn middel met die ‘old school’ Nike Air Max sneakers. Grunge-geïnspireerd, maar dan niet zo slonzig als twintig jaar geleden.

Schotse rok
Nu à la Dries van Noten nog een over-de-knie-rok met Schotse ruit en de nineties revival is in volle gang. Hoe ik ‘m ga combineren, heb ik in mijn hoofd al helemaal uitgetekend. De vraag blijft alleen…wat draag ik eronder? Schottish all the way?

(Eerder gepubliceerd op LINDA. Mode)
Foto’s: Style.com

Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

All rights reserved