29-04-2018 - admin

VOORJAARSRECEPT: ASPERGESOEP

ASPERGE

Ik berichtte er al eerder over, het aspergeseizoen is in full swing. Dus geen beter voorjaarsrecept met het witte goud van eigen bodem als hoofdingrediënt dan aspergesoep. Here we go!

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
500 gram witte asperges (bij voorkeur dunne)
1 blokje groenten- of tuinkruidenbouillon
75 gram roomboter
75 gram bloem
75 gram mascarpone
3-4 eetlepels fijngehakte peterselie
Vers gemalen peper en zout

witte goud (3)

How to? – De Bouillon
Je begint met de bouillon. Schil  de asperges, snijd ongeveer een centimeter van de uiteindes en doe deze samen met de schillen en asperges in een brede pan met 1,5 liter water. Breng aan de kook met een snufje zout en suiker, en laat dit minstens een kwartier koken. Wanneer de asperges zacht zijn, haal je ze uit de pan. Zet het vuur laag en laat de bouillon met de deksel op de pan op smaak komen. Haal na minstens een half uur (hoe langer de bouillon trekt, hoe meer smaak) de deksel eraf en zet het vuur (middel)hoog. Voeg een bouillonblokje toe en laat inkoken tot je nog ongeveer twee derde (dus een liter) over hebt. Proef de bouillon en breng eventueel extra op smaak met peper en zout. Laat volledig afkoelen.

How to? – De roux
Om de soep te binden maak je als basis een roux. Dit is een mengsel van gelijke delen boter en bloem en maak je door eerst de boter in een klein pannetje te smelten. Voeg voordat de boter bruin wordt in één keer de bloem toe en roer met een houten (pol)lepel tot je een gladde massa hebt. Bak de roux ongeveer drie minuten, zodat de bloem gaart. Blus de roux af met de afgekoelde bouillon (zorg er altijd voor dat of de roux warm en de bouillon koud, of andersom) en roer met een garde tot je een egale soep hebt. Voeg de mascarpone en peterselie toe, en breng verder op smaak met zout en peper. Voeg vlak voordat je de soep serveert de aspergepuntjes toe en laat hooguit vijf minuutjes opwarmen.

Bon appetit!

Serveertip!
Serveer de aspergesoep als kleiner voorafje (in plaats van in een vol soepbord) in een klein glaasje en garneer eventueel met gerookte-zalmsnippers of Hollandse garnaaltjes en fijngehakte peterselie.

Bron recept: Culy
Bron beeld: Sandy Zwaneveld

Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

All rights reserved