11-03-2021 - admin

BRANDJE BLUSSEN?

Sinds miss Rona mijn reukvermogen een jaar geleden voor een 75% wegvaagde, besef ik opeens dat ik zelfs ‘veilig thuis’ extra gevaar loop. Gaslek or beginnend brandje? Dikke kans dat ik het niet ruik. Daarom ligt er een batterij aan rookmelders klaar om opgehangen te worden en neem ik ook onderstaande woontips (ook nuttig voor mensen die wél wat ruiken) ter harte. Lees je even mee?

Met deze tips geniet je zorgeloos van je woning

Niks fijner dan vertoeven in een huis waar je geen omkijken naar hebt. Toch is de werkelijkheid vaak minder rooskleurig: er valt altijd wel een klusje te klaren. Toch is zorgeloos wonen makkelijker dan je denkt. We geven je een paar handige tips en tricks.

Minder regelen, meer ontspannen
Ook dit voorjaar staan er weer allerlei periodieke huishoudklusjes voor de deur, zoals het reinigen van de dakgoten. Broodnodig om waterschade buiten de deur te houden, maar leuk is anders. Gelukkig bestaat er nu een oplossing voor die vervelende karweitjes waar niemand op zit te wachten. Zo kun je met een veilig wonen-abonnement bepaalde klusjes vliegensvlug door een vakman laten doen. Zoals het onderhouden van je cv en het vegen van de schoorsteen. Lekker makkelijk.

Nooit meer een vlam in de pan
Over schoorsteenvegen gesproken: elke dag vinden er zo’n 13 woningbranden plaats in Nederland. Deze worden meestal veroorzaakt door vuil in de schoorsteen. Veeg daarom minstens één keer per jaar de schoorsteen of laat dit doen. Zo voorkom je rook of brand in huis.

Brandjes blussen
Zorg dat je tijdens het stoken altijd een brandblusser binnen handbereik hebt. Blus een schoorsteenbrand nooit met water of zand. Dit kan een explosie of schade veroorzaken, zoals scheuren in de schoorsteenwanden.

Ook keukenbranden zijn vaak de boosdoener als het op woningbranden aankomt. Het advies bij frituurbranden of een vlam in de pan is: blijf kalm, draai de warmtebron uit, dek de pan af met een passende deksel en zet de afzuigkap uit. Wacht vervolgens tot de pan volledig is afgekoeld. Blus nooit met water of een blusdeken. En ga niet lopen met een vlammende pan.

Hartstikke inbraakproof
Zodra de coronamaatregelen worden versoepeld slaan ook inbrekers weer vaker toe. De meeste inbraken zijn gepland. Dit betekent dat dieven een oogje in het zeil houden en toeslaan wanneer ze een kans zien. Zorg daarom dat je huis altijd inbraakproof is, ook als je een kort ommetje maakt met de hond.

Een paar laatste tips:

  • Bewaar je huissleutels niet op een ‘geheime’ plek buitenshuis.
  • Draai je deuren en ramen altijd op slot, hoe kort je ook van huis bent.
  • Zorg dat ook het wc-raampje en de ramen op de eerste verdieping dicht zijn. Deze zijn via een uitbouw, erker of garage soms vrij makkelijk binnen te dringen.
  • Berg kliko’s en ladders na gebruik op zodat inbrekers er niet op kunnen klimmen en via een van de bovenverdiepingen je huis in kunnen komen.
  • Zorg dat je buitendeuren ‘s avonds en ‘s nachts goed verlicht zijn.
  • Loop het hang- en sluitwerk op alle ramen en deuren na. Vergeet de garage, eventuele lichtkoepels en bovenverdiepingen niet. Beveilig schuifpuien extra goed met een speciaal slot.
  • Bewaar waardevolle bezittingen in een geheime (vloer)kluis of brandkast. Zorg dat de kluis ook écht brandwerend is.
Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

All rights reserved