23-02-2024 - admin

Modepraat met duurzaam tassenlabel V73

V73

Met mooie designs op de proppen komen, is voor een modemerk tegenwoordig al lang niet meer de enige vereiste. Het verhaal achter die knappe ontwerpen moet ook kloppen en we zien graag dat het hele proces, van productie tot verscheping, zo duurzaam mogelijk plaatsvindt. Een dame die haar modelabel met dezelfde visie leidt, is Elisabetta Armellin van het Italiaanse tassenlabel V73. Ik ontmoette de ontwerpster onlangs tijdens haar bezoek aan Amsterdam en sprak met haar over ons favoriete onderwerp (fashion!) en over hoe je als brand maximaal kunt scoren op die sustainability scale.

V73 croc bag

Elisabetta heeft een tolk meegenomen, maar ons gesprek blijkt voor mij de ideale gelegenheid om mijn Italiaans op te frissen. In het Italiaanse over mode praten, I could do this all day.. Of beter gezegd:
Posso farlo tutto il giorno. Elisabetta vertelt hoe ze in 2011 met V73 begon: ‘Ik wilde een eigen merk oprichten waarbij ik traditioneel vakmanschap op duurzame wijze kon combineren met de nieuwste technologieën en materialen. Voorop stond dat ik de tassen zelf stuk voor stuk zou willen dragen. Ik ontwerp niet volgens trends, maar naar mijn eigen smaak.’ En smaak heeft ze zeker als je kijkt naar de keur aan handtassen, die V73 tot nu toe op de markt bracht.

V73 tas

V73 is vernoemd naar Elisabetta’s geboortejaar en de V staat voor Venetië, de stad waar ze lange tijd woonde en waar het allemaal begon. Veel van de tassen dragen dan ook allerlei referenties naar de bijzondere Italiaanse stad met zich mee. ‘Ik laat me bij het ontwerpen van mijn tassen inspireren door de kleuren van de stad, van het water, de zon, de lucht en hoe deze kleuren gedurende de dag veranderen. Ook het eiland Burano is met zijn felgekleurde huisjes een directe inspiratiebron voor mijn ontwerpen. Waar veel tassenlabels kiezen voor bruin en zwart werken wij juist met kleur.  Ik ontwierp zelfs een tas met een slotje dat precies lijkt op het slot aan de deur van mijn vroegere huis in Venetië.’

V73 I am responsible

Iconisch zijn de tassen met in grote letters de tekst “I am a responsible bag” uit de gelijknamige #Iamresponsible capsule collectie. Daarmee geeft V73 een duidelijk statement af, dat veel modeliefhebbers maar al te graag uitdragen. Maar hoe duurzaam zijn de tassen dan precies? ‘We gebruiken veel bamboe, canvas van katoen en Nylon vervaardigd van PET flessen. Zeventig procent van de collectie is gemaakt van gerecycled, gecertificeerd materiaal en we werken er hard aan om dit continu te verbeteren.’

De allergrootste hoeft Elisabetta niet te worden. ‘Natuurlijk kijk ik op naar grote, Italiaanse labels als Prada of grote sustainable spelers als Stella McCartney, maar het gaat mij er vooral om dat de filosofie van ons merk klopt en dat mensen de V73 tassen niet enkel zien als mode accessoires maar zelfs als ‘a way to think‘. De etalages van haar winkels hebben dan ook een volledige groene focus en recycling staat centraal. Wie ooit voor de volledige V73 beleving wil gaan, brengt een bezoekje aan de brand store in Venetië. ‘We hebben een winkel vlakbij het San Marco plein, waar we alle tassen, maar ook een capsule collectie jassen en accessoires verkopen.’ In modestad Milaan heeft het label een plek in het beroemde Vittorio Emanuele winkelcentrum en afgelopen zomer streek V73 zelfs neer op het eiland Capri waar het een tijdelijke summer pop up store had.

V 73 Capri

Wat er voor de komende tijd op de planning staat? ‘We willen nog meer verduurzamen en ons nog meer onderscheiden. Het thema van de nieuwste collectie is dan ook: Wees uniek.’ V73 liet binnen dat kader een speciale limited edition tas beschilderen door de Nederlandse illustratrice Glitziegal en wil dit unieke concept mogelijk ook in andere landen uitrollen. Naast Italië is het label groot in Spanje en Nederland. Menig influencer is al gespot met een V73 tas en Elisabetta’s droom, Charlotte van Monaco die één van haar tassen draagt, wordt steeds haalbaarder. ‘Ze is elegant, chic en heel bewust in haar fashion keuzes, waardoor ze een perfecte match is’, aldus de ontwerpster.

De nieuwste collectie zien? V73.it

Alle beelden: Instagram V73

Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

All rights reserved