09-11-2023 - admin

Old Fashioned Week 2023

Nee, ik heb het voor de verandering eens niet over de laatste trends gespot tijdens de nieuwste fashion weeks. We gaan het hebben over de Old Fashioned Week en dat is heel andere koek. Geen cocktailjurkjes maar cocktails! Van 12 t/m 19 november is het namelijk weer Woodford Reserve Old Fashioned Week, wat betekent dat Amsterdam een week lang overspoeld wordt door dit iconische drankje. Het is overigens niet voor het eerst dat Woodford zoveel feestelijks organiseert. Dit voorjaar nog werd ik door Woodford uitgenodigd voor een knusse filmavond – whiskey & a movie – in het Hoxton (een maandagavond voor in de boeken).

Niks stoffigs
Het recept van de Old Fashioned mag dan meer dan 150 jaar oud zijn, de cocktail zelf is verre van stoffig en dat laat het merk maar weer zien! Volgende week dus door een week lang de handen ineen te slaan met de meest toonaangevende cocktailbars in Nederland. Zo steken onder meer mijn favoriete (date night) spots Pulitzer’s Bar, Lotti’s (in het Hoxton hotel) en Café Panache de Old Fashioned in het nieuw. Want hoewel veel mensen whiskey graag puur drinken, belandt de drank steeds vaker in een cocktail. Beginnende whiskeydrinker of loyale liefhebber? Er is voor ieder wat wils. Probeer een innovatieve twist of (her)ontdek de klassieker.

Iconisch sinds 1861
Leuk feitje is dat de Old Fashioned één van de oudste cocktails in de geschiedenis is. Het drankje met bourbon, suiker en bitters was in 1862 al te vinden in het allereerste cocktailboek, The Bartender’s Guide van legende Jerry Thomas. Al noemde Thomas ‘m toen nog simpelweg ‘Whiskey Cocktail’. Over het precieze recept kan oneindig gediscussieerd worden. Suiker of suikersiroop? Mixen in het glas of in een stirring glass? Rye of bourbon? Toch is het moderne en meest voorkomende recept wereldwijd al jaren: Woodford Reserve Bourbon, wat suikersiroop en een scheutje bitters. Die combinatie, met een beetje water van het ijs in het glas, maakt de Old Fashioned zoeter en toegankelijker dan hij op het eerste oog lijkt. Thirsty yet?

Old Fashioned recept
60ml Woodford Reserve Bourbon
15ml Monin suikersiroop
2-3 scheutjes Angostura Aromatic Bitters

Kan niet kiezen
Zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Op 12 november leer je in Lotti’s de perfecte Old Fashioned maken én hoe kleine aanpassingen in het recept een geheel nieuwe smaak creëren. Wie toch liever drinkt dan stirred, zit op 15 november goed bij The Flying Dutchmen Cocktails tijdens de bar take-over van Swift Londen. Een dag later, op 16 november, kleurt de bekendste voordeur van de Amsterdamse barindustrie rood met een bar take-over van Little Red Door Parijs, cocktailbar nummer 6 in de prestigieuze ’50 Best Bar’s’ in de wereld, bij speak-easy Door 74. Wie deze Old Fashioned Week goed wil afsluiten kan zondag 20 november aanschuiven bij Sins of Sal. Daar zal internationaal geroemde bar en restaurant Kink uit Berlijn de Old Fashioned Week feestelijk afsluiten.

Benieuwd naar het volledige programma? Bekijk het overzicht van alle deelnemende bars.

En fashion week of niet, trek gerust je feestelijkste pakje aan deze week.
Cheers!

Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

All rights reserved