06-09-2022 - admin

Zien: Balenciaga expo ‘Meesterlijk Zwart’

Modeliefhebbers kunnen vanaf volgende week hun hart ophalen bij de gloednieuwe fashion expo van het Kustmuseum in Den Haag. Vanaf 24 september is daar de modetentoonstelling Balenciaga – Meesterlijk zwart te zien, een eerbetoon aan het werk van Cristóbal Balenciaga (1895 – 1972) in zijn favoriete kleur. De expo bevat meer dan 100 topstukken uit de collecties van Palais Galliera en Maison Balenciaga (maar ook tekeningen, fotografie en filmbeelden uit het archief). Het is voor het eerst dat zo’n grote selectie werken van Balenciaga in Nederland te zien is.

Mode als religie
Balenciaga werd beschouwd als ‘le maître’ onder de couturiers. “Als haute couture een orkest is, dan is Balenciaga de dirigent en de rest van ons slechts de musici die de aanwijzingen van de meester volgen”, zei Christian Dior ooit. Vanaf zijn eerste catwalk collectie in 1937 tot aan de sluiting van zijn salon in Parijs in 1968, rekent Balenciaga de meest invloedrijke figuren van die tijd tot zijn clientèle. De Spaanse modeontwerper stond bekend als een strenge couturier, die zijn werk als zijn religie beschouwde. Zijn sculpturale en complexe vormen kwamen het beste uit in het zwart. Ook zorgde het voor een briljante stofuitdrukking. Zwart in kant, borduurwerk, fluweel, gedrapeerde zijde, franjes of schitterende pailletten. In tegenstelling tot het ongebleekte katoen waar de meeste couturiers mee werkten, voerde Balenciaga zelfs zijn proefmodellen uit in zwart. In de tentoonstelling wordt zichtbaar dat de couturier met deze kleur een betoverend spel speelde.

Nog altijd aan de top
De tentoonstelling Balenciaga – Meesterlijk zwart wordt gebracht in een tijd waarin het merk Balenciaga door Vogue wordt bestempeld als “… the hottest high fashion brand on the planet right now”. Het is creatief directeur Demna Gvasalia (1981) gelukt het modehuis nog steeds net zo toonaangevend te houden als zo’n zeventig jaar geleden. Ook anno 2022 speelt het modehuis met de kleur zwart, volumes en driedimensionale vormen en blijft het schatplichtig aan zijn grondlegger: de onvolprezen maître Cristóbal Balenciaga.

24 september 2022 t/m 05 maart 2023

Balenciaga – Meesterlijk Zwart

Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

All rights reserved