04-04-2024 - admin

Wel of geen collageen

Voedingssupplementen

Collageen; ik geloof dat ik het de afgelopen jaren al wel in tien verschillende vormen in huis heb gehad. In losse zakjes om dagelijks door mijn eten of drinken te mixen, in de vorm van kleine, vloeibare shotjes, maar ook in capsules. Ik heb het jarenlang heel fanatiek genomen. Nam ze, volgens voorschrift, zelfs mee als ik op vakantie of een nachtje uit logeren ging. Want, wie collageen slikt, behoudt de elasticiteit van de huid.

Opfriscursus
Hoe zat dat ook alweer? Collageen is een soort eiwit dat van nature in ons lichaam voorkomt. Het is essentieel voor de huid, maar ook voor onze gewrichten, botten, pezen, kraakbeen, haarwortels en nagels. Zie het als een lijm die ons lichaam bij elkaar houdt (‘kolla’ betekent in het Grieks letterlijk samenbinden). Het houdt je huid stralend en je gewrichten soepel. Fijn goedje dus, maar laten we er nu met z’n allen al vrij snel weer veel te weinig van hebben. Want door allerlei factoren neemt de hoeveelheid collageen naarmate we ouder worden in rap tempo af.

Do’s & dont’s
Wat allemaal niet heel handig is voor de aanmaak of zelfs het behoudt van collageen? Suikers. Misschien wel míjn grootste valkuil. Bij een proces dat ‘glycatie’ heet, binden suikers zich aan collageen- en elastinevezels waardoor je collageen beschadigt en verhardt. No go dus, die Red Bull (duh). Ook vervuiling en stress maken collageen stuk. Daarnaast help je je huid enorm door het goed te beschermen tegen de zon, door niet te roken en gezond te eten. Zo kan het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan aminozuren zoals vis, kip, eieren, bonen, noten en zaden, de natuurlijke aanmaak van collageen helpen bevorderen. Daarnaast is vitamine C essentieel belang voor je collageenproductie. Hop, op het boodschappenlijstje!

Tess van Daelen

Da’s even slikken
En dan zijn er dus die supplementen, waar ik mijn verhaal mee begon. Collageen uit vis, rund of vegan. Hoeveel die collageensupplementen voor je doen, verschilt als je het mij vraagt echter per persoon en de levensfase waarin je je bevindt. Ik heb tijden gehad dat ik me sterk afvroeg of alles wat ik bij slikte überhaupt wel door mijn lichaam werd opgenomen. En nog steeds weet ik het niet zeker en slik ik wellicht van alles wat vrij weinig voor me doet. Wat dat betreft zou een keer wat uitgebreider labonderzoek en een holistische benadering, zoals die van Klaver Health, geen slecht idee zijn (voor op de to do list).

Van buiten naar binnen
Dan denk je, leuk en aardig dat van binnenuit voeden (nourish to flourish!), maar ik wil sneller zichtbaar resultaat. In dat geval kun je de aanmaak van collageen ook met een (externe) behandeling stimuleren. Bij een kliniek als Sarasin Clinic boek je bijvoorbeeld een ‘Sculptra treatment’. Sculptra is een uniek injecteerbaar biostimulatormiddel (biologisch afbreekbaar polymelkzuur dat ons eigen lichaam ook aanmaakt, alleen niet zo veel) dat zorgt voor een geleidelijke en natuurlijke verbetering van de menselijke huid (collageenstimulatie!). Door Sculptra diep in de huid te injecteren, revitaliseert het geleidelijk aan de structurele basis van de huid en herstelt het de natuurlijke stevigheid voor langdurige resultaten. Van binnen naar buiten én van buiten naar binnen dus. Toch ook maar eens Tes(s)ten, zodra het gelukt is die suikers te laten staan..

 

 

Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

All rights reserved