23-03-2021 - admin

WIJNFEITJES: WIT VS. ROOD

Wine o’clock! Maar wordt het rood of wit? In dit artikel licht Wijnbeurs de verschillen tussen twee bekende Sauvignon wijnen toe; de rode Cabernet Sauvignon en de witte Sauvignon Blanc. Beide bij iedere wijnliefhebber bekend en over de hele wereld gebruikt om de meest fantastische wijnen van te maken. Welke is jouw favoriet?

Cabernet Sauvignon
De Cabernet Sauvignon komt uit Frankrijk en is misschien wel het meest bekende blauwe druivenras ter wereld. De druif wordt vaak gebruikt voor grote wijnen uit onder meer Bordeaux. Hoewel de druif vaak voor de mooie complexiteit van een wijn zorgt, kunnen zijn tannines wat straf zijn. Daarom kiezen wijnmakers er vaak voor de druif te combineren met een zachtere wijn als Merlot, om de strenge kant van de Cabernet Sauvignon in balans te brengen. Deze eigenschap van Cabernet Sauvignon wordt overigens ook andersom ingezet: een zachte wijn wordt complexer als er een deel Cabernet Sauvignon toegevoegd wordt.

Hoe kun je een Cabernet Sauvignon leren herkennen? Zoek bij het ruiken van een wijn naar een of meerdere van onderstaande geurkenmerken. Je zult niet snel het hele lijstje kunnen afvinken (geur en smaak zijn immers van meer afhankelijk dan van de druivensoort), maar dit lijstje kan je wel helpen geuren te herkennen.

  • Zwarte bessen
  • Cassis
  • Bramen
  • Pruimen
  • Peper
  • Tabak
  • Mint
  • Choco
  • Hooi

Sauvignon Blanc
Net als de Cabernet Sauvignon, vindt de Sauvignon Blanc zijn oorsprong in Frankrijk. In Touraine, de Loire, om precies te zijn. En nog steeds worden er in Frankrijk heel wat fantastische Sauvignon Blancs gemaakt. Wat denk je van wijnen uit Sancerre, Pouilly-Fumé en Menetou-Salon?In de neus herken je in een Sauvignon Blanc wijn vaak groene appel, grapefruit, wit fruit (peer en perzik), maar ook groenten, gras en mineraliteit. De smaak is natuurlijk afhankelijk van de factoren waaronder de Sauvignon Blanc-druif tot rijping komt, maar wat wijnen van deze druif vaak met elkaar gemeen hebben is dat zij enorm fruitig en fris zijn. Sauvignon Blanc is het schoolvoorbeeld van droge witte wijn. Een Sauvignon Blanc is in bijna alle gevallen jong het lekkerst. Stuiven de aroma’s het glas uit en prikkelt de wijn een beetje op de tong? Dan heb je het perfecte moment uitgekozen om de fles te openen. Jong zijn de aroma’s en smaaktonen namelijk op hun best.

Wereldburgers
Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc zijn echte wereldburgers. Op bijna alle plekken in de wereld waar wijn verbouwd wordt, zijn deze druiven aangeplant. De blauwe druif doet goede zaken in Californië (Napa Valley), Chili en Argentinië. Sauvignon Blanc is in Nieuw-Zeeland zelfs uitgegroeid tot nationale trots. En ook Zuid-Afrikaanse wijnmakers weten wel raad met deze druif.

Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

All rights reserved